sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Julma, julma ihminen


"Yksi julmimman kohtalon saaneista eläimistä ovat kanat. Kanojen geenien, ravinnon ja ympäristön muokkaamisen ansiosta broilerien keskipaino kasvoi 1935–1995 peräti 65 prosenttia, mutta samaan aikaan kana saatiin kasvatettua yhä nopeammin myyntikelpoiseksi, ja sen ravinnontarve saatiin supistumaan 60 prosenttia.
--
Kanat elivät aikoinaan 15–20 vuotta, mutta teollisuus on luonut lihantuotantoa varten broilerikanan, joka on kuusiviikkoisena valmis tapettavaksi. Itse asiassa broilerit on pakko tappaa näin nuorina, koska geneettiset muutokset johtavat tuhoisiin sairauksiin kanan eläessä pidempään.
--
Broilerikasvattamoilla on helposti kymmeniä, jopa satoja tuhansia lintuja. Kutakin lintua kohti on tilaa alle yhden A4-paperin verran. Ne elävät kuusiviikkoisensa ritilöiden päällä ikkunattomissa rakennuksissa. Valoja pidetään päällä suurimman osan vuorokaudesta, jotta ne söisivät mahdollisimman paljon ja lihoisivat mahdollisimman nopeasti" .

Taloussanomat

Sunnuntai valkeni lupaavana ja valoisana, mutta Taloussanomien artikkeli pysäytti, sai mielen tummumaan. (Hei oikeasti, sunnuntai aamu ja minä luen Taloussanomia, mikä minulla on hätänä?). Koska on taas kerran hoppu, en avaudun ajatelmistani, enkä niistä tunnelmista vaan säntään pakkaamaan työkamat rinkkaan, kipaisen mummolle, syön pikaisen aterian perheen kesken, säntään toiselle puolen pääkaupunkiseutua extrahommiin ja palailen aivan liian myöhään kotio valmistautumaan ensi viikkoon, joka toivottavasti ei ole niin hoppuinen kuin tämä viikko oli.Näin idyllisesti kun voisimmekin kasvattaa lapsemme ja eläimemme.

2 kommenttia:

 1. Hassua, että tänään puhuimme kotona juurikin samasta asiasta. Ilman sanomia, mutta kuitenkin.

  Aamupalaa syödessä sanoin, että jos asuisin omakotitalossa, ottaisin mahdollisuuksien mukaan "hyötyeläimiä".

  Lapsuudessani olen saanut syödä lihaa ja munia, jotka on tuotettu kotona ja luomuna. Järvikalaa, sieniä, marjoja ja kasviksia saatiin itse pyydystämällä, keräämällä ja kasvattamalla. <3

  Ps:Alimmainen kuva on kyllä ihana. Kesäinen ja luonnollinen.

  VastaaPoista
 2. Hyötyeläimet ja pienimuotoinen omavaraisuuteen pyrkiminen kiehtoo minuakin, mutta asun kaupungissa, aherran virka-aikaan ja istun ruuhkissa kuten muutkin; ei ole mahdollisuuksia, ei ole aikaa ja se harmittaa tämmöisinä päivinä tavallista enemmän.

  VastaaPoista