perjantai 4. kesäkuuta 2010

Areenan aarre


Vielä tuokion Areenasta löytyy mainio puutarha/kokkiohjelma Pellosta pataan. Tämä oli rakkautta ensi katsomalta. Minäkin haluan tuommoisen kasvimaan, tarmon ja taidon.


Suutari pysyy usein lestissään ja hyvä niin: Harva huippukokki osaa itse kasvattaa herkkuaterioidensa aineksia, ja taitavinkaan harrasteviljelijä ei välttämättä ole omimmillaan kyökin puolella.
Brittiläinen Monty Don on toista maata. Yhdessä vaimonsa Sarahin kanssa innokas puutarhan ja kotitarveviljelyn puolestapuhuja jaksaa innostaa luomuviljelyyn.
Itse kasvatetuista vihanneksista, yrteistä ja hedelmistä saa parhaimman lopputuloksen ja hienoakin hienomman maun itse valmistettuun ateriaan, josta voi olla ylpeä. Lisäksi Monty kehottaa suosimaan ruokaostoksissakin luomua ja suhtautumaan kriittisesti massatuotettuun ruokaan, jossa ei useinkaan ole kasvinsuojelumyrkyillä kitsasteltu.
Menestyäkseen viljelypuuhassa on tärkeää oppia tuntemaan kasvien vaatimukset, mutta samalla on hyvä oppia torjumaan kasvitauteja jo ennalta. Kotitilallaan Herefordshiressa Donin pariskunta johdattaa viljelyn saloihin ja antaa monia hyödyllisiä vinkkejä siitä, kuinka sadosta saadaan paljon irti luontoa, kunnioittaen ja ruoan mausta tinkimättä.
Kussakin jaksossa keskitytään muutamaan kasviryhmään, muun muassa yrtteihin, juureksiin, ja hedelmäpuihin.
Ensimmäisessä jaksossa Monty Don neuvoo, kuinka luomuviljelyllä saadaan paljon aikaan. Keskitytään juureksiin ja opitaan luomuviljelyn perusteita. Vaimo Sarah etsii markkinoilla aineksia Montyn keitoksiin.
Tuotanto: Flashback/Channel

Pellosta pataan vinkkasi, että parhaat uudet potut saa, kun perunat kerkeävät tunnin sisällä nostamisesta pataan, lisäksi he minulle eksoottiseen tapaan maustoivat uudet pottunsa pyörömintun lehdillä, laittamalla keitettyjen, valutettujen, perunoiden päälle kasan mintunlehtiä ja sitten kattilan päälle pyyhkeen kymmeneksi minuutiksi. Haluan kokeilla, ehdottomasti, mutta mistä löydän pyöröminttua?

2 kommenttia:

  1. Minäkin vahingossa katsoin tuon ohjelman, niin ihana katsella sellaisia puutarhoja!

    Pottuohje kuulosti myös minusta kiinnostavalta, mutta outo tuttavuus tuo pyöröminttu. Kävisiköhän siihen joku muu minttu korvikkeeksi?

    VastaaPoista
  2. Varmaan jokin muukin minttu sopisi tuohon täytyy suorittaa kokeiluja :)

    VastaaPoista