maanantai 1. maaliskuuta 2010

Lunta katoilta


Uutiset ovat täynnä katoilta pudonneita, itsensä loukanneita ja menehtyneitä.

Vapaavuori sanoi Ylelle; "Pitäisi olla itsestään selvää, että katolle meneminen ilman asiantuntemusta ja tarpeellisia turvajärjestelyjä on asia, jota itse kunkin pitää miettiä".

Mutta minkäs teet, jos katot notkuvat lunta, huoltoyhtiö lupailee lumenpudottajia sitten joskus, kun he kiireellisimmiltä kohteilta kerkeävät. Meillä päätettiin pelastaa edes varaston katto. Lumitaakka keveni ja lumenpudottajakin selvisi ehjin nahoin, mutta aihe jäi mietityttämään.

Parivuotta sitten puhuin lumenpudottajien kanssa. Kaksi alkoholisoitunutta miestä kertoi pimeästä työstään, turvavarusteista joita ei ollut ja alhaisesta palkastaan. Asia jäi lumettomien talvien aikaan mielentaustalle, mutta nyt se kieppuu mielessä; kuka niitä lumia pudottelee, kuka kantaa riskin ja kuka käärii voiton. En tiedä millaiset firmat pudottelevat nyt lumia Helsingissä ja millä ammattitaidolla, mutta toivon, että katolla olijoilla olisi edes ne turvavaljaat. Tosin ainakin Töölössä sai kauhulla katsella, kun lumien pudottelijat pomppivat korkeilla katoilla ilman köysiä.


Miesten tarina jäi mietityttämään. Vaikka me Suomessa toimimmekin aika reilusti, on meillä kumman paljon hommia, joita viinamäenmiehet saadaan tekemään pimeästi omalla riskillään. Tietenkin jokainen vastaa itsestään ja päättää mihin ryhtyy, mutta pimeiden hommien maailma, jonne pääsin kurkistelemaan, sai mielen tummumaan.

Voin tukea Reilua Kauppaa ostamalla tietynlaisia banaaneja, mutta huoltoyhtiömme voi vallanmainiosti valita epäreilun lumenpudotusfirman, ilman että saan tietää asiasta mitään. Jään kieputtelemaan ajatuksia päässäni joskus asiat tuntuvat suurilta ja siltä, ettei niihin juurikaan onnistu vaikuttamaan. Epäreilua.

2 kommenttia:

  1. Hyvää pohdintaa. Meillä lumet onneksi ovat tulleet vihdoin aika lailla itsekseen alas (vaikka koirat meinasivatkin jäädä alle, huh).

    Tuohon vielä lisäisin ulkolaiset halvan työvoiman tekijät, Virosta, Puolasta ym. Tai ravintoloissa lähestulkoon orjana pidetyt kiinalaiset ym. Ja tämä kaikki Suomessa, toden totta. Ja kaikkein eniten kauhistuttaa uuden ydinvoimalan rakentaminen halvalla työvoimalla (ei tosiaan ole suomalaisia siellä töissä), joissa ongelmia riittää huonon johtamisen, suunnittelun, kielitaidon ym. vuoksi.

    Pahinta ehkä on juuri tuo, ettei tiedä. Ettei voi olla varma. Ettei itse tue tuollaista toimintaa.

    VastaaPoista
  2. Kirjoitat asiaa. Tuntuu, että tieten tahtoen suljemme silmämme omilta väärinkäytöksiltämme ja kuorossa kiljumme yhdessä muiden maiden ihmisoikeusloukkauksia, vaikka ne takaavatkin meille edullisen työvoiman, vaatteet ja muut kapineet. Ei kai sitä voi, kuin koettaa omalta osaltaan, pala kerrallaan, parantaa maailmaa.

    VastaaPoista