torstai 11. elokuuta 2011

Puutarha


Vuosia se vei, raivata pahasti villiintynyt palsta, saada se kukoistamaan. Keväällä käänsimme maata, möyhensimme, uurastimme. Kätkimme siemenet maahan ja jäimme odottamaan. Kaikki siemenet eivät itäneet, osa penkeistä jäi villien kukkien valtaan mutta osa siemenistämme iti ja tuotti satoa.

Naapurin kultapallot


Kun on muokattu hyvämultainen kasvualusta,
niitä hoidetaan huolella muutama vuosi
ja jätetään sitten rauhassa rehottamaan
niin että jokainen verso saa kasvaa itsensä muotoiseksi,
luonnonvarainen ja viljelty rinnatusten,
hiirenvirna ritarinkannuksen kainalossa.
Miksi kitkeä koiranputki ja ohdake,
tottahan meissä jokaisessa on oltava nekin.


~ Helena Anhava ~


Maa tuottaa hyvin satoa; marjoja, kurpitsoita, raparperia, herneitä, kukkia. Sato ei ole pääasia, pääasia on ulkona puuhastelu, vastapaino toimistotyölle.

Mycobakterium vaccae, Bakteeria irtoaa mullasta ilmaan, josta se kulkeutuu hengitysteihin. Bristolin yliopiston tutkijoiden mukaan tietystä bakteerista, joka tekee olosta iloisen

 • Fyysinen kosketus luontoon, kuten kasvimaan kitkeminen lisää stressiä lievittävän oksitosiini-hormonin tuotantoa.
 • Auringonvalo lisää välittäjäaine serotoniinin määrää. Se mm. ehkäisee stressiä, kohentaa mielialaa ja hillitsee ruokahalua. Serotoniini edistää melatoniinin tuotantoa, joka taas ehkäisee stressiä, parantaa unta ja vahvistaa vastustuskykyä.
~ Kuntoplus ~

  Takapihan ruukuissa kasvavat minitomaatit, oikeat tomaatit, yrtit ja kaikki kesälaitumilla olevat sisäkukat.

  Ja niin ne yrtitkin puhkesivat kukkaan, ruokkivat kimalaisia, joiden voimakas pörinä muistuttaa mehiläisistä, joita en vielä täksi kesäksi saanut.  Väristen hurmaa kimalainen vaipuu
  syvälle ruusun poveen loistavaan,
  min kultaiseksi hehkutti jo kaipuu.
  Sen syli aukee, heteet syttyy, taipuu,
  ja lemmen tuoksu hienoin huumaa maan.


  ~ Saima Harmaja ~

  4 kommenttia:

  1. Jos totta puhutaan niin aloin ihan tosissani suunnitella oman palstan hommaamista viime kesänä, kun näin blogissasi kuvia, joissa olit omalla palstallasi :) Olin minä sitä palstan hankkimista suunnitellut ja miettinyt, mutta se jotenkin vahvisti minun suunniltemat :) Kiitos inspiraatiosta! Ihania kuvia sinun puutarhasta ja palstalta!

   VastaaPoista
  2. Mahtavaa kuulla Marika :)
   Oman multapläntin kuopsutuksessa asuu onnellisuus, joskus tuntuu, että sato on sivuseikka ja tärkeintä on ulkona puuhastelu ja sormien upottaminen multaan. Vaikka kyllä se satokin on mukava asia.

   VastaaPoista
  3. Voi, voikun sitä joskus saisi oman puutarhan :)

   VastaaPoista
  4. Oma puutarha on onni, mutta toisaalta guerrilla gardening tyyppinen toiminta, jota myös Dodo harrastaa olisi mielenkiintoista. Hylättyjen maa-alueiden muuttaminen viljelyyn sopiviksi tai raivaaminen monimuotoisiksi niityiksi olisi palkitsevaa :)
   Eikä tässä yhteydessä saa unohtaa Karhu-puiston tätejä, jotka valtasivat puiston takaisin hämärähemmoilta kukkasilla ja yhteistyöllä.

   VastaaPoista