tiistai 17. elokuuta 2010

Ei se oo paha...Maanjäristyksen seurauksena syntyneet kalliot ja luolat sijaitsevat Joutsantien varressa, noin 17 kilometrin päässä keskustasta. Luolien kallioperä on vanhaa peruskallioaluetta. Jääkausi muovasi kallioista luolaston, jossa läheisen kylän ihmiset asuivat piilossa viholliselta Ison Vihan aikana 1713 - 1721.
Kangasniemi 


Kuuntelin Hesarin takaa pöydässä käytävää keskustelua.


Keskusteli eli ja polveili enkä ole varma missä vaiheessa ryhdyin salakuuntelijaksi, herkistin korvani kuuntelemaan, enkä vain kuulemaan.


 Joukko aikuisia, siistejä jakkupukuleidejä keskusteli keskenään kesän jälkeisestä janosta, janosta, joka iskee joka päivä. Ratkaisu janoon löytyy jääkaapista, jossa aina on viileää janon viejää, koska sitä on kotona laatikko kaupalla.


Ei se oo ongelma, jos siitä pystyy puhumaan. Ei se oo ongelma, jos siitä pystyy vitsailemaan.Keskustelussa vilisi viittauksia niihin reppanoihin, joiden jano esti työnteon tai oli kolmatta kuukautta päällä pahana, putkena. Semmoiseen leidit eivät kohdallaan uskoneet.


...Minä katsoin heihin ja he katsoivat pulloon löytäen sieltä tulevaisuutensa. Heille ikuinen jano ei enää ollut leikkiä. Heiltä se oli vienyt työt, asunnot, ihmissuhteet, kaiken muun kuin janon. Heille jano oli yölliset herätyskellon pirahdukset, heräämiset huikalle, että olisivat aina huikan päässä krapulasta. Heille jano oli ruokajonoja, näpistelyjä, lainaamista....


Ei se oo paha, jos on jano. Ei se oo paha, jos menee juoma tai pari illassa. Ei se oo paha.


Se vain iski kipeään kohtaa, osui pahasti. Viikonlopun keskustelu, sen herättämät muistot, se varmaan sai aikaan sen, että se oli niin paha. Voiko alkoholistin läheinen koskaan toipua? Vai onko entinenkin alkoholistin läheinen aina läheinen, aina vereslihalla, valmiina ärsyyntymään?


Asiat eivät märehtimällä parane, joten valikoin musiikkia leivonnan taustalle ja hoilaan isosedän kanssa kuinka tippa ei tapa ja kuinka jokainen Horsma kuihtuu lailla lupauksen.


4 kommenttia:

 1. Tieto lisää tuskaa... ja monestakin asiasta ihmiset helposti , kevyesti vitsailevat jos eivät oikeasti tiedä. Ei voi tietää jos ei ole itse kokenut ja nähnyt, sinäänsä ymmärrettävää ja anteeksiannettavaa. Tietämätöntä vaan.

  VastaaPoista
 2. Ihanan näköinen paikka!

  Alkoholi on petollista ja moni itseään pettää uskottelemalla, ettei ole ongelmaa. Läheiset voi sen huomata, mutta mikä avuksi jos alkoholisti itse ei usko että on mitään ongelmaa. Riippuvuuksista on niin vaikea parantua, se vaatii valtavasti tahdonvoimaa.

  VastaaPoista
 3. Vaikka ymmärtäisi ihmistä, on vaikea ymmärtää miksi. Alkoholi muuttaa ihmisen ja teot ovat usein sen mukaisia.
  Itse olen alkoholistin lapsi. En usko, että unohdan tai annan anteeksi, vaikka ymmärrän ja säälin.
  Tiettyjä tekoja ei voi puolustella ja ne vaikuttavat loppuelämääni vahvasti.
  Jos jotain hyvää täytyy hakea, niin se on se, että olen tietyllä lailla vahvempi noiden kokemusten takia. Silti aihe on arka.

  Ja sitten muihin aiheisiin :)

  Sulla on kiva ja hieno blogi....piristit löytönä tylsää päivää. Pöpön selätyksestä oli siis joku hyötykin, löysin uuden blogin :)

  VastaaPoista
 4. Joskus aiheen sivuuttaa huomaamattaan, mutta joskus se iskee suoraan kipukohtaan ja sen jälkeen ei osaakaan ajatella järkevästi, vaan tunteet vievät...

  Kiva kun löysit tänne, tule uudelleenkin :)

  VastaaPoista