kuva: graphicsfairy.blogspot.com
Varhaisimmat joulukuusen koristeet olivat syötäviä. Ne olivat myöhäinen jäänne keskitalven pakanallisesta juhlasta; ne symbolisoivat tulevaa satoa ja sen runsautta.
Kuusenkoristeista omena on vanhakantaisin. Se on paitsi Aatamin ja Eevan, myös pyhän Nikolauksen eli joulupukin kristillisen esikuvan tunnus. Omenan väreissä – punainen ja valkoinen – on nähty niin elämän ja kuoleman kuin paratiisin, ja syntiinlankeemuksen symboliikkaa. Ajan myötä oikeat omenat vaihtuivat keinotekoisiin ja lopulta yksinkertaistuivat pelkiksi palloiksi.
Teollisesti tuotetut koristeet tulivat kauppoihin 1800-kuvun alkupuolella, mutta alkuaikoina ostokoristeisiin oli varaa vain harvoilla. Vuosisadan vaihteen joulukoristeet olivat ajan tyylin mukaisesti romanttisia, kuuseen ripustettiin lasienkeleitä, kelloja jne. Lasikoristeet tehtiin Euroopassa, jossa niitten valmistamisella on pitkät perinteet.
Erilaisilla nauhoilla, tähdillä ja kynttilöillä pyrittiin luomaan runsauden tunnelma. Kuusenkoristeita oli tapana askarrella perheissä itse. Jouluna 1924 ilmestynyt Kotiliesi kehotti lukijoitaan: ”pääasia on, että kuuseen saadaan runsaasti kynttilöitä ja että joulukuusen koristus on muuten kernaimmin kotikeinoin aikaansaatua”. Vanhimpia itse tehtyjä koristeita lienevät erilaiset paperisuikaleet, suosittuja ovat vuosikymmenten ajan olleet paperi- ja olkitähdet, makeiset, lippurivistöt ja kävyt unohtamatta ”pumpulilunta”.
~ Kotilieden suuri joulukirja ~
Valitse hyvä kuusi
* Tuore kuusi on kauniin vihreä ja se tuoksuu hyvältä. Neulaset pysyvät kiinni, kun oksia vetää sormien välissä. Nosta puu irti maasta ja kopauta takaisin. Jos neulaset tippuvat, valitse toinen yksilö.
* Kuljeta kuusi kotiin muoviin tai kankaaseen käärittynä.
* Vie kuusi parvekkeelle, terassille tai kylmään varastoon.
* Sulata puu viileässä hitaasti aatonaattona. Kuusen sulaminen kestää yhden työpäivän verran.
* Sahaa tyvestä parin sentin mittainen kiekko ja laita tyvi vesiämpäriin.
* Jos viileää paikkaa ei ole, vie kuusi vesiämpärissä kylmään suihkuun. Suihkuta muutaman tunnin välein.
* Lyhennä sulanut kuusi sopivan mittaiseksi, laita jalkaan ja täytä jalka vedellä. Vesipinnan on koko ajan oltava katkaisukohdan yläpuolella, muuten kuusi kuivuu.
* Lämpimässä ja kuivassa huoneessa kuusi imee jopa kolme litraa vettä päivässä. Lannoitetta kuusi ei tarvitse.
* Joulun jälkeen katkaise oksat ja laita kuusi pilkottuna säkkiin tai kääri paperiin, ettei neulasia karise kaikkialle. Vie kuusi taloyhtiön osoittamaan keräyspaikkaan tai sahaa se polttopuiksi. Kuusesta saa myös tuoksuvaa haketta kompostin seosaineeksi.
~ Marttaliitto ~
Ota kuusesta pois kuolleet neulaset ja ravistele roskat irti. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusi sopivaksi. Ainakin muutama sentti kannattaa sahata tyvestä pois. Puun tyven tulee mahtua ohentamattomana jalkaan. Tyvestä ei saa poistaa kuorta. Kiristä jalan ruuvit ja pystytä kuusi.
Puun tyven leikkauspinta täytyy pitää vedessä koko ajan. Veden kulutus on suurin ensimmäisen vuorokauden aikana. Usein kuusenjalan vesitila on niin pieni, ettei se riitä koko vuorokaudeksi. Kuusenjalkaan voi tehdä reiän ja asettaa jalan tilavaan vesiastiaan. Näin kastelusta ei tarvitse huolehtia niin usein.
Veljeni olisi tarvinnut tuommoiset ohjeet eräänä jouluna. Olimme isukin kanssa käyneet ostamassa tupaamme ohuen vahvaoksaisen kuusen. Olimme ylpeitä kuusen alimmista, voimakkaista ja ylöspäinsuuntautuvista oksista. Ylhäällä taas oli puolenmetrin pitkä piiska. Kuusi oli liian pitkä, joten pojat saivat tehtäväksi lyhentää kuusen. Lyhenihän se, mutta hassusti. Sisään kannettiin pitkäpiiskainen ja alaston kuusi -olivat leikanneet ne tuuheat neljä oksaa pois :)
VastaaPoista-VALKOINEN PERSILJA (loggautuminen ei jostainsyystä onnisutnut kommentoinnin yhteydessä, joten siksi näin)
Kuusen hankinta ei ole helppoa. Tuntuu ettei siinä ostoshuumassa ja tungoksessa pääse näkemään kuusta kunnolla ja ainakaan minä en hahmota pituuksia niin hyvin, että osaisin varmaksi arvioida kuusen ulottuvuudet suhteessa käytettävään tilaan :)
VastaaPoista