keskiviikko 30. joulukuuta 2009

Vuoden turhake
Nyt on jo Se aika vuodesta. Se aika, kun pusikossa jytisee ja meno ja pauke käy aina vain kovemmiksi.
Kun lapsi oli pieni, oli meillä kahtena vuonna omat paukut ja siihen se onkin jäänyt. Tai oli meillä useampana vuonna yksi ja sama tähtisadetikkuaski, josta otimme tikut kärväytettäviksi.En ole koskaan perustanut ilotulitteista. Olen silloin joskus teininä joutunut väistelemään väkijoukkoon ammuttuja raketteja ja se taisi olla viimeinen niitti. Tai sitten sain tarpeekseni kun muutama tuttu harrasti kotitekoisten paukkujen väsäämistä netistä tai jostain haalimilla ohjeilla, ja se oli jo jotain, elettiin sentään aikaa ennen Myyrmannin pommia ja ohjeita ei ollut tässä määrin saatavissa, kuin nykyään. Joka tapauksessa, se liian tehokas pamaus säikäytti ainakin minut.


Maustepurkkiteline estää kynttilöitä vajoamasta

Lisäksi olen miettinyt, onko minulla oikeus äitinä ostaa jotain, minkä joku lapsi tekee turvallisuutensa kustannuksella. Samaa voi miettiä myös vaatekaupassa ja muualla, mutta aloitin boikotin räjähteistä.

Olen tavannut ihmisiä, joilla on ilotulitteiden aiheuttamia näkö- tai kuulovammoja ja toivonut, ettei kukaan enää moisia saisi.
Ilotulitteiden ilmansaasteista haitallisimpia ovat pienhiukkaset, joita saattaa esimerkiksi uudenvuodenyönä olla ilmassa monikymmenkertaisesti vallitsevaan tasoon verrattuna. Lisäksi ilmaan leviää raskasmetalleja, etupäässä kuparia, sekä pieniä määriä niin sanottuja supermyrkkyjä kuten dioksiinia ja furaaneja. Ilotulitteista syntyy myös melkoinen kasa jätettä. Viime uudenvuoden juhlinnasta kerättiin pelkästään Helsingissä arviolta 20 siirtolavallista ilotulitus- ja muuta roskaa. Roskista noin 80 prosenttia kerättiin puistoista.

Turvatekniikan keskuksen Tukesin tilaston mukaan silmävammoja sattui viime vuonna 46 juhlijalle ja toissa vuonna 44 juhlijalle. Puolet heistä oli lapsia tai nuoria. Vuoden 2007–2008 juhlinnan  yhteydessä syttyi 208 tulipaloa, joista kolmessa aiheutui henkilövahinkoja.


Suomenluonto-turhake 
Daily Eko kirjoittaa myös tinoista, jotka  eivät ole niin mukavia, kuin voisi ajatella.

Turvaisaa vuoden vaihdetta kaikille!


4 kommenttia:

 1. Keuruullakin paukutellaan huomenna. Aloittivat jo eilen illalla. Hmmm! Se on kuitenkin pientà, mità olen kokenut esim Roomassa, Piazza Popolon rinteellà. Kun siellà lisàksi paukuteltiinn kuohuviinipulloja ja ne sitten paukutettiin rikki katukiviin, meno oli aika villià. Aamulla puhtaanapidolla olikin tòità! Rauhallista vuoden vaihtumista!

  VastaaPoista
 2. juu, tänään taitaa räiskyä ja paukkua. Oikeastaan pitkin viikkoa on jo kuulunut yksittäisiä paukahduksia sieltä täältä iltaisin. Vielä en tiedä miten meidän koiranpentu tulee meteliin suhtautumaan, meneekö pöydän alle piiloon vai kiipeääkö syliin.
  Toivotaan että ihmiset kuitenkin varjeltuvat vammoilta.
  Hyvää Uutta Vuotta sinulle, iloa ja piakkoin jo kevätvaloa!

  VastaaPoista
 3. Onnellista Uutta Vuotta 2010,
  kaikkea hyvää toivottelen!

  VastaaPoista
 4. Olipahan taas äänekäs vuoden vaihde. Säntäilin pitkin Helsinkiä hyvin säikkynä, mutta onneksi tuo hiljenee ja rauhoittuu taas vuodeksi.

  Mukavaa tätä vuotta teille kaikille :)

  VastaaPoista